Fel nem ismert RH-inkompatibilitás miatt elhunyt csecsemő
Szülészet-nőgyógyászat
A terhesgondozást végző szakorvos a szakma szabályaival ellentétesen járt, mivel az anyai RH ellenanyag-képződés mértékének nem tulajdonított jelentőséget, nem ismerte fel kellő időben a magzat megbetegedésének jeleit, nem végeztetett magzatvíz vizsgálatot, ezért méhen belüli kezelésre sem kerülhetett sor, amellyel jó eséllyel meg lehetett volna előzni az újszülött agykárosodásának kialakulását.
A jogerős ítélet a szülőknek személyenként 6-6 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg.


Rekord kártérítés egy Down-szindrómás családnak
Szülészet-nőgyógyászat
A Nógrád megyei szülőpár gyermeke 2007-ben született Down-szindrómával és társult fejlődési rendellenességekkel (szív pitvar sövényhiány). Az édesanya a védőnő és a háziorvos mellett egy állami egészségügyi szolgáltató és egy magán egészségügyi intézmény (betéti társaság) szülész-nőgyógyász szakorvosainál járt a várandósgondozás során.. Az édesanya a fogantatáskor 38 éves volt, de életkora ellenére nem irányították genetikai tanácsadásra, kromoszóma vizsgálatra. A bíróság az édesanya részére 15 millió, az édesapa részére 10 millió forint nem vagyoni kártérítést és további vagyoni kártérítést ítélt meg.


A Kúria vesztegetés miatt bűnösnek ítélt több nőgyógyászt és szülésznőt, mert pénzt kértek az ellátásért.
Szülészet-nőgyógyászat
Az államilag finanszírozott egészségügyi ellátást megelőző célozgatást, vagy nyomatékos kérést követően adtak pénzt a kezeltek - mutatott rá a tanácselnök szóbeli indoklásában. A tényállás szerint a vádlottak volt, amikor kérdés nélkül jelezték a kezelteknek, hogy hány dolgozónak konkrétan milyen összeggel szokás, illik megköszönni az ellátást. Tanúk korábban elmondták, hogy ezt a jelzést nyomatékos kérésként értelmezték. "Hálára kötelezni senkit nem lehet, és a hálának tarifája sincs" - szögezte le a Kúria.
Hálapénz adására tehát csak utólag, kérés nélkül van lehetőség, azonban a hálapénznek ez esetben is adóvonzata van.


107 millió forintot és havi majd félmilliós kártérítés az agykárosodással született Ákosnak és családjának.
Szülészet-nőgyógyászat
Ákos nyakára a köldökzsinór rácsavarodott, amelyet nem vettek észre a fővárosi Szent Imre kórházban.
A per nyolc évig tartott a másodfokon megszületett jogerős ítéletig. A kártérítési összeg majd rekodméretű.
A család a kártérítés összegét Ákos gyógykezelésére költi. A kártérítés összege a kórház máfél havi teljes bérköltségének felel meg.


9 millió forint kártérítést ítélt meg a méhét és újszülött gyermekét elvesztő anyának, illetve családjának.
Szülészet-nőgyógyászat
Az édesanya korábban a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban adott életet gyermekének.
Az édesanya a szülés után nem sokkal a soproni kórházba került, ahol már csak a méhe eltávolításának árán tudták kezelni heves vérzését. A per során a győri kórház az orvosi dokumentációjának hiányossága miatt nem tudta sikeresen bebizonyítani, hogy az asszony a szülés után fertőzés nélkül távozott a győri kórházból.

BUDAPEST  -  KAPOSVÁR  -  SZEGED

© 2017 | Minden jog fenntartva Ezt a honlapot a Dr. Csernus Sándor ügyvéd, a Somogy Megyei Ügyvédi Kamarában bejegyzett iroda tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó
jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.

AZ ORVOSI MŰHIBAPER SPECIALISTÁK © 2017 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.